Kunstige kerstkaarten maken
20 december 2021
Zo maak je je eigen ‘Wall of Happiness’
20 april 2022
Kunstige kerstkaarten maken
20 december 2021
Zo maak je je eigen ‘Wall of Happiness’
20 april 2022
Toon alles

Onbezorgde Art brut, zo doe je dat

Creativiteit hoeft niet ingewikkeld te zijn, het gaat juist om ontspanning en plezier maken! Immers, een ontspannen brein is een creatief brein. Om dit te kunnen stimuleren ben ik persoonlijk erg fan van een bepaalde creatieve oefening, welke onbezorgde Art brut in de stijl van Jean Dubuffet genoemd zou kunnen worden.

Je kunt het ontspannen alleen doen, maar ook gezellig samen met een kind of juist een oudere. Plezier maken staat bij deze oefening centraal!

Benodigdheden

Een mooi vel papier, ongeveer 200 grams (A3 of A4). Een zwarte, (liefst waterproof) fineliner of stift. Kleurmateriaal naar jouw keuze; bijvoorbeeld fijne kleurpotloden, stiften of aquarelverf met water en een kwast.

Variatie materiaal: zwart papier, zilver/goud stiften of verf

Stap 1

Pak een stuk, voor jou fijn formaat, papier waar je mee wilt werken. Leg het op tafel met iets glads eronder, een placemat, tijdschrift of stuk triplex. Zorg dat het papier goed vast ligt, door de punten te verzwaren of door schilderstape te gebruiken.

Stap 2

Pak de waterproof fineliner of stift en maak hiermee in één vloeiende beweging een patroon op het papier. Je kunt hierbij gaan staan voor meer bewegingsvrijheid. Probeer de punt niet van het papier te halen tot het een voor jou mooi, vullend patroon heeft, alles is helemaal goed!

Stap 3

Kijk nu eens goed naar het gemaakte patroon van verschillende kanten. Wat zie jij hierin? Waar doet het je aan denken? Welk gevoel roept het bij je op? Versterk eventueel bepaalde lijnen om jouw interpretatie duidelijker naar voren te brengen.

Stap 4

Nu kun je heerlijk kleuren! Kies voordat je begint een kleurenpalet die jij mooi bij elkaar vind passen en jouw intentie versterken. Natuurlijk met jouw favoriete kleurmateriaal. Of doe gek en kies juist totaal iets anders! Let er wel op dat je alleen aquarel kunt gebruiken als de lijnen waterproof zijn.

Onbezorgde Art brut
Variatietip

Met deze oefening kun je eindeloos variëren door verschillende formaten, kleuren en materialen te gebruiken. Ook kun je er prachtige persoonlijke wenskaarten mee maken! Na het kleuren kun je met een dikke marker of verfstift de lijnen versterken of knip je jouw patroon uit en plak het op een zwarte achtergrond. Zo krijg je nog meer contrast en springt je onbezorgde Art brut kunstwerk bijna van het papier!

Bij deze variant is zwart papier als achtergrond gebruikt en is gewerkt met kleurpotloden en goud- en glitter stiften

Onthoud dat het niet perfect hoeft en dat het ook niet ‘fout’ kan gaan. Daarom is het ook zo’n heerlijke oefening!

Ik wens je veel speelplezier, liefs Hanna 😊🌈🌹💕

Comments are closed.