Wat leuk dat jij hier bent!

Mijn naam is Hanna en ik teken al sinds ik een potlood kon vasthouden. Uit elke beroepskeuzetest kwam naar voren dat ik kunstenares moest worden. Toch is de aanloop naar mijn werk als illustrator geen rechte lijn geweest. Hoewel ik altijd met veel plezier aan het tekenen was, was ik ervan overtuigd dat dit alleen een leuke hobby kon blijven. Lange tijd heb ik daarom allerlei andere bezigheden gehad. Zoals de opleiding Vrijetijdskunde in Leeuwarden om vervolgens bijna tien jaar langdurig werklozen aan een dagbesteding te helpen. Door een reorganisatie raakte ik mijn baan kwijt. Vanaf dat moment werd het voor mij steeds duidelijker dat tekenen is wat ik wil.

Van de reproducties van mijn illustraties maak ik onder andere sieraden, schilderijtjes en wenskaarten. Om te ontdekken wat andere mensen van mijn werk vonden ben ik begonnen met mijn producten op markten te verkopen. De interactie met mensen vond ik eerst wel heel spannend. Ik heb er geen opleiding voor gehad. Maar voor mij is dat misschien juist een voordeel. Ik teken niet volgens de regeltjes, maar op gevoel. De verhoudingen in mijn tekeningen zijn niet realistisch, dat maakt het speels. De ogen moeten groot en sprekend zijn. Daarmee toon ik de kwetsbaarheid. Ik zie het als mijn missie om mensen dichter bij hun gevoel te brengen en zo de wereld een beetje mooier te maken. Op een markt zei een keer iemand tegen me: “Ik voel me weer kind als ik jouw tekeningen zie”. Dat vond ik een prachtig compliment.

Naast kinderportretten maak ik ook geboorte-illustraties en afscheidstekeningen. Vaak krijg ik persoonlijke, gevoelige onderwerpen over leven en dood. Soms is dat heftig, maar ik ben vooral blij dat ik op deze manier iets voor anderen kan betekenen. Gelukkig wordt dit afgewisseld met opdrachten zoals een illustratie als logo, vrij werk of illustraties voor een kinderboek.

Zelf heb ik twee kinderen die sinds kort beiden naar school gaan. Dit geeft me ruimte om me volledig op Hatsaflatsa Illustraties te richten. Hiermee is een nieuwe fase aangebroken. Ik ben heel nieuwsgierig wat er allemaal nog gaat komen, maar ik ben vol vertrouwen en heb er ontzettend veel zin in.

Lieve groetjes van Hanna